Eerste Permanente Newton Room voor STEM-onderwijs geopend in Nederland

  • FIRST Scandinavia, de Aircraft Maintenance & Training School (AM&TS) en Boeing hebben de eerste permanente Newton Room in Noord-Brabant geopend.
  • Uitgerust met drie vluchtsimulators biedt de Newton Room praktische leerervaringen en maakt het kinderen bekend met Science, Technology, Engineering en Mathematics (STEM).
  • Ina Adema, commissaris van de Koning, opende de Newton Room op feestelijke wijze tijdens de openingsceremonie.

Hoogerheide, 19 September 2024 — FIRST Scandinavia, de Aircraft Maintenance & Training School (AM&TS) en Boeing vierden vandaag de officiële opening van de eerste permanente Newton Room in Nederland, gevestigd in Noord-Brabant. Deze ruimte biedt kinderen van 10 tot 15 jaar een boeiende leeromgeving die hen helpt hun interesse in wetenschap, technologie, engineering en wiskunde (STEM) te ontwikkelen. 

Ina Adema, commissaris van de Koning, sprak bij de opening en nam deel aan de feestelijke lintknipceremonie samen met de drie projectpartners.


"De Beethoven deal en Brainport zijn veel in het nieuws. De Brabantse brains beperken zich echter niet tot het oosten van onze provincie. Wat hier in West-Brabant wordt gepresteerd, is ook indrukwekkend en veelbetekenend."


Ina Adema, commissaris van de Koning.


De Newton Room, met een oppervlakte van 180 vierkante meter, is uitgerust met drie vluchtsimulators en biedt twee interactieve leermodules. In de module Up in the Air with Numbers leren leerlingen een vluchtplan op te stellen voor een reddingsmissie, die ze later uitvoeren in de simulators. De tweede module, Robots and Circumference combineert theorie met praktijk door leerlingen eerst de geometrische principes te laten verkennen, waarna ze een mobiele robot programmeren om een specifieke afstand af te leggen. In de toekomst komt er ook een derde module bij, die zich richt op duurzame luchtvaartbiobrandstoffen .

Dit nieuwe klaslokaal bouwt voort op eerdere successen van het Newton-concept in Nederland. In 2021 hebben 300 middelbare scholieren deelgenomen aan een leerervaring in een tijdelijke Newton Room, die naar Hoogerheide werd gebracht door Boeing, FIRST Scandinavia en AM&TS. De allereerste tijdelijke Newton Room in Nederland werd in 2018 opgezet aan de Technische Universiteit Delft.

Met de opening van de Newton Room in Hoogerheide vieren Boeing en FIRST Scandinavia de oprichting van de twaalfde permanente Newton-locatie (zeven Newton Rooms en vijf Newton Flight Academies). Sinds de introductie in 2003 hebben wereldwijd al meer dan 430.000 kinderen een Newton Room bezocht.

"We zijn trots om Noord-Brabant te verwelkomen in ons internationale netwerk. Newton Noord-Brabant is de eerste permanente Newton Room in Nederland en richt zich op ervaringsgericht leren in wetenschap en technologie. Hier zullen leerlingen deelnemen aan spannende STEM-activiteiten, praktische vaardigheden opdoen en een dieper begrip van de wereld ontwikkelen. We kijken ernaar uit om te zien hoe deze ruimte het praktijkgericht leren zal versterken en de liefde voor wetenschap bij jongeren zal aanwakkeren," zei Per-Arild Konradsen, CEO van FIRST Scandinavia en eigenaar van het Newton-concept.

Wim Blinkhof, algemeen directeur van The Aircraft Maintenance & Training School, benadrukte het belang van het aantrekken van meer leerlingen naar STEM-richtingen: "Wij geloven dat de speelse aanpak van STEM-onderwijs zorgt voor een grotere interesse in technische vakken op school. Uiteindelijk zullen alle sectoren met een tekort aan technisch personeel hiervan profiteren, niet alleen de luchtvaartindustrie. Leerlingen die op jonge leeftijd enthousiast raken over STEM, worden vaak de beste innovators en technici van de toekomst."

The Aircraft Maintenance & Training School (AM&TS)

Eveline van den Aker

Operations Manager 

+31 88 92 99 000

e.vandenaker@am-ts.eu

FIRST Scandinavia & Newton Room

Per-Arild Konradsen

CEO and Founder

+47 40 60 50 00

perarild@firstscandinavia.org 

Aircraft Maintenance & Training School - Als gespecialiseerde voor vliegtuigonderhoud biedt AM&TS curriculumontwikkeling en opleidingenonder EASA Part 66 & 147. Op deze manier is nieuwe en bestaande personeel gekwalificeerd volgens de nieuwste Europese industriestandaarden. AM&TS is de partner als het er om gaat het meest waardevolle bezit, technisch personeel, zo bekwaam en gemotiveerd mogelijk te houden.

FIRST Scandinavia en het Newton Concept
Het Newton Concept wordt ontwikkeld en beheerd door de Noorse non-profit stichting FIRST Scandinavia in samenwerking met leraren, academische instellingen en bedrijven. Een Newton Room is een goed uitgerust, inspirerend STEM-klaslokaal dat gericht is op onderwijs van hoge kwaliteit. Het doel is om zoveel mogelijk kinderen een goede ervaring en beheersing van STEM onderwerpen te geven. Het onderwijs is gevarieerd en gericht op praktische activiteiten. Door de samenwerking met Boeing is het concept internationaal geïntroduceerd en zijn er 57 Permanent Newton Rooms opgericht in 14 landen, waaronder Noorwegen, Duitsland en Frankrijk.

Comments are closed.