Vliegtuigsimulatie op Aviolanda: ‘Voorbode voor permanente plek’

Play Video

Door: Maarten Elst voor ZuidWestUpdate

Drie weken lang staat een mobiele Newton Room op de parkeerplaats van Aviolanda in Hoogerheide. Verschillende vmbo-leerlingen uit West-Brabant en Zeeland maken op een bijzondere manier kennis met vliegtuigtechniek. Na een les in het auditorium kruipen de scholieren zelf achter de stuurkolom van een virtueel vliegtuig. Hun missie? Een vliegtuig aan de hand van de zelf gevonden graden via de juiste extractiepunten naar de eindbestemming loodsen.

Scholieren van het derde en vierde leerjaar van het vmbo van RSG ‘t Rijks in Bergen op Zoom staan te trappelen van ongeduld om de Mobile Newton Room binnen te gaan. Binnen wacht hen een wel heel speciale excursie. Voor het eerst is zo’n Mobile Newton Room in Nederland te ervaren.

Spannende missie

“De Mobile Newton Room komt voort uit een samenwerking tussen First Scandinavia en Boeing die al een aantal jaren loopt”, vertelt Sebastian Tijl van Boeing. “Investeringen van Boeing hebben geleid tot deze Mobile Newton Room. Zo’n Newton Room is een verrijdbare vliegschool. Hier krijgen vmbo-scholieren uit de regio drie weken lang STEM-onderwijs. STEM staat voor Science, Technology, Engineering, Mathematics”, verduidelijkt Tijl.

“De scholieren gaan door een hele leerervaring heen”, vervolgt hij. “Op basis van wiskunde en navigatieconcepten werken ze toe naar het uitvoeren van een spannende vliegmissie.” Sietse Dijks is drie weken lang docent in de Mobile Newton Room. “Ze krijgen in eerste instantie te horen dat ze een vluchtplan moeten maken. Tussendoor krijgen ze dan een missie vanuit een Joint Rescue Center. Op basis van de berekende gegevens moeten ze in de vliegtuigsimulator de vlucht vliegen. Onderwijl komen ze dan ‘points of interests’ tegen die ze door moeten geven aan het Joint Rescue Center. Die punten komen ze enkel tegen als ze de juiste route hebben bepaald.”

Overweldigend veel reacties

Het enthousiasme voor de Mobile Newton Room was enorm. Middelbare scholen vanuit West-Brabant meldden zich massaal aan voor een excursie naar Aviolanda in Hoogerheide. De overige gaten werden vrij snel gedicht door middelbare scholen uit Zeeland en Noord-Brabant. “Dat laat zien dat er in de regio veel vraag naar is”, vertelt Tijl. “We zijn ontzettend trots om dat te zien. We kijken er naar uit om ergens in Nederland een permanente plek te vestigen voor een Newton Room.”

Comments are closed.